MERENGUE

 

Merengue

Samen met de kolonisatie van het Caribische eiland vond de Merengue muziek in de 18e eeuw haar oorsprong. Echter speelde deze muziek stijl tot in de vroegere jaren 1960 geen grote rol. Vanaf deze tijd is Merengue het nationale cultuur goed van de Dominicanen. Sinds die tijd vind er minimaal een keer per jaar een Merengue-Festivals plaats. In de 2/4-maat wordt elk maatslag duidelijk beklemtoond, om het ritme simpel te houden.

 

Oorspronkelijk bestaan de traditionele Merengue instrumenten uit conga’s, güiro’s en later ook de accordeon. Toch werden er in de loop van de tijd ook moderne instrumenten gebruikt. De meeste Merengue liefdes liederen gaan over teleurstellingen in liefde. Desalniettemin zijn de thema’s in het dagelijks leven terug te zien en worden er met veel grappen ook sociaal-politieke problemen aangesproken.

 

Merengue behoort tot de familie van dans paren. Elke maatslag word gelijkmatig met een stap naar achter, voren of opzij gedanst. Kenmerkend voor deze dans stijl is een kernachtige heup beweging bij iedere stap. Daarnaast is de dans sensueel getint door een sterke lichamelijke dans wijze.